GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Schoorsteenbrand Veendam?

Wij voorkomen een potentiële schoorsteenbrand!

Schoorsteenbrand Veendam

Schoorsteenbrand Veendam? Een schoorsteenbrand is erg gevaarlijk. Daarnaast kan een brand in de schoorsteen ook heel veel schade aanrichten aan uw haard of kachel en de rest van het huis.

Onze schoorsteenvegers hebben speciaal voor u een aantal kenmerken waaraan u een schoorsteenbrand kunt herkennen voor u uitgewerkt. Daarnaast hebben zij beschreven hoe u het best kunt reageren in het geval dat u te maken krijgt met een schoorsteenveger.

Bent u bang dat uw schoorsteen brand vat? Maak dan een afspraak om uw schoorsteen te vegen. Op deze manier kunnen risicovolle situaties uitgesloten of verholpen worden.

Wilt u ook liever een schoorsteenbrand voorkomen? Neem dan gerust contact op via 0598 203 638. Wij helpen u graag een Schoorsteenbrand in Veendam te voorkomen.

Schoorsteenveger Veendam

Wanneer u uw schoorsteen regelmatig laat vegen en reinigen, weet u zeker dat u op een veilige en verantwoorde manier kunt genieten van uw haard of kachel.

Voor iedereen die wel eens een haard of kachel gebruikt, is het belangrijk dat deze eens in de zoveel tijd geveegd wordt. Bij een schoorsteen die goed onderhouden wordt, is de kans op brand aanzienlijk kleiner.

Hoe vaak u uw schoorsteen moet laten vegen is afhankelijk van hoe vaak u de schoorsteen gebruikt. Maakt u het hele jaar door gebruik van uw haard of kachel? Dan raden we u aan uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Stookt u relatief weinig? Dan is eens jaar voldoende.

Is het tijd om uw schoorsteen te laten vegen? Twijfel dan niet en neem direct contact op met Schoorsteenveger Veendam via 0598 203 638.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Schoorsteenbranden hebben vaak verschillende oorzaken. Wanneer je een schoorsteenbrand wilt voorkomen, is het goed om te weten waardoor de meeste schoorsteenbranden ontstaan.

Een schoorsteenbrand kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer het rookkanaal te groot is. Bij een te groot rookkanaal is er te weinig trek van de schoorsteen. De rookgassen blijven hierdoor in de schoorsteen hangen. Bij het afkoelen van de rookgassen wordt er een laag creosoot gevormd.

Voor een te klein rookkanaal geldt: hoe kleiner het rookkanaal, des te minder ruimte rookgassen hebben om doorheen te gaan. Wanneer er een laag creosoot aanwezig is, kan dit eerder in brand vliegen.

Daarnaast zien we regelmatig dat een schoorsteenbrand ontstaat als er brandbaar materiaal in het rookkanaal vlam vat. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een vogelnest, bladeren of een ander voorwerp dat niet in de schoorsteen hoort te zitten.

Ook zien we regelmatig dat er creosoot ophoopt aan de binnenkant van een schoorsteen. Dit is een zeer brandbare laag, die zich aan de wand van het rookkanaal kan ophopen. Wanneer deze laag te heet wordt, kan deze vlam vatten en een schoorsteenbrand veroorzaken.

Wilt u uw schoorsteen laten vegen? Maak dan een afspraak! Neem snel contact op met Schoorsteenveger Veendam via 0598 203 638.

Hoe herkent u een schoorsteenbrand?

Wanneer u te maken krijgt met een schoorsteenbrand, is het van belang dat u adequaat reageert en direct actie onderneemt. Veel mensen vragen zich daarom af hoe zij een schoorsteenbrand kunnen herkennen.

U kunt een schoorsteenbrand herkennen aan een aantal signalen. De meest bekenden is het ontstaan van een snelle en sterke rookontwikkeling. De rook kan zowel uit de schoorsteen omhoog, als in uw huis komen.

Het merendeel van de branden gaat gepaard met een loeiend of sissend geluid. De reden hiervan is dat de brand in de schoorsteen zuurstof aantrekt. Ook een sterke roet- of brandgeur is vaak een signaal van schoorsteenbrand.

Denkt u dat u risico loopt op een schoorsteenbrand? Twijfel dan niet en onderneem direct actie om de schade zo gering mogelijk te houden!

Wilt u liever brand in uw eigen haard of kachel voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig vegen door een ervaren schoorsteenveegbedrijf. Neem gerust contact op voor een afspraak via 0598 203 638.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Op het moment dat u te maken krijgt met een schoorsteenbrand, moet u snel handelen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Wacht daarom niet en onderneem direct actie!

Wanneer u ziet dat u te maken heeft met brand in uw schoorsteen, bel dan allereerst het alarmnummer 112 om de brandweer in te schakelen. Doet de schoorsteenklep daarna dicht en probeer de toevoer van zuurstof zoveel mogelijk te beperken.

Vervolgens kunt u proberen het vuur te doven. Let op dat u hier geen water voor gebruikt. Omdat het vuur erg warm is, zal het water snel verdampen. Dit kan een harde knal veroorzaken. Hierdoor is het mogelijk dat er scheuren ontstaan in de rookkanalen.

Wanneer het vuur volledig uit is, raden wij u aan uw huis goed te ventileren. Dit doet u door de ramen en deuren te openen.

Hoe voorkomt u een schoorsteenbrand?

De kans op een schoorsteenbrand is veel groter wanneer u uw schoorsteen nooit laat vegen. 

Wij raden u aan uw schoorsteen één of twee keer per jaar vegen door een professionele schoorsteenveger met veel ervaring. Naast dat hij zorgt dat uw schoorsteen weer helemaal schoon is, kijkt hij ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, denk bijvoorbeeld aan scheuren of lekken.

Onze schoorsteenvegers hebben voor u een aantal tips op een rij gezet waarmee u de kans op brand kunt verkleinen:

 • Laat uw schoorsteen regelmatig reinigen.
 • Gebruik alleen de juiste brandstof die geschikt is voor uw haard of kachel.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in uw schoorsteen.
 • Stook niet wanneer het windstil of mistig is.
 • Zorg altijd voor een klein laagje as in de aslade (ongeveer 3 centimeter).
 • Gebruik alleen aanmaakblokjes of aanmaakhout om uw haard of kachel aan te steken.
 • Blijf altijd bij een brandende haard, laat het vuur nooit onbeheerd achter!

Door uw schoorsteen te laten vegen kunt u vervelende schoorsteenbranden voorkomen. Neem gerust contact op met Schoorsteenveger Veendam via 0598 203 638.

Onverzekerd bij een schoorsteenbrand

Ook voor de verzekering is het van belang dat u uw schoorsteen regelmatig laat vegen. Wanneer er brand ontstaat in een schoorsteen die niet goed onderhouden is, wordt de schade lang niet altijd (volledig) vergoedt.

Ondanks dat het wettelijk niet verplicht is, roept het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu al vanaf 1992 dat de schoorsteen jaarlijks minimaal één keer geveegd moet worden.

Wanneer u uw schoorsteen niet jaarlijks laat vegen, kan de verzekering dit namelijk zien als achterstallig onderhoud. Op het moment dat er brand uitbreekt in uw schoorsteen, kan het zijn dat de verzekering dit niet vergoedt.

Daarnaast kunt u een veegbewijs ontvangen. Met dit bewijs kunt u aantonen dat u verzekerd bent bij brand!

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent in het geval van schoorsteenbrand? Zorg dan dat u uw schoorsteen jaarlijks laat vegen. Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op via 0598 203 638.

Een schoorsteenveger inschakelen?

Wanneer u uw schoorsteen wilt laten vegen om veilig gebruik te kunnen maken van uw haard of kachel, raden wij u aan om dit te laten doen door een professionele schoorsteenveger.

Wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren vakman, weet u dat uw schoorsteen op een juiste manier schoongemaakt wordt. Daarnaast herkent een ervaren schoorsteenveger sneller beginnende problemen in uw schoorsteen of andere rookkanalen.

Is het voor u tijd om uw schoorsteen te laten vegen? Neem dan vrijblijvend contact op met Schoorsteenveger Veendam via 0598 203 638.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Veendam? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Veendam.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Veendam.

Werkwijze Schoorsteenveger Veendam

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Veendam via 0598 203 638. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Veendam op 0598 203 638.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Veendam via 0598 203 638.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Veendam via 0598 203 638.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Veendam

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Veendam heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Veendam

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Veendam

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Veendam nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Veendam

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Veendam mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Veendam

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button